Kuru incir hem doğal yöntemler hem de endüstriyel tekniklerle yaş incirin kurutulması sonucu elde edilen bir besindir. Türkiye’de özellikle Ege bölgesinde yetiştirilen meyve, kalite kriterlerine göre sınıflandırılır. Bu bağlamda en kaliteli ürünler; sarı renkli, yumuşak ve dolgun bir yapıya sahiptir. Ayrıca tatlı ve yoğun aromalı olmaları da kalitelerini gösteren bir diğer unsurdur.
İncirin Türkiye’de hasat dönemi yılın belirli bir zamanıyla sınırlı kalsa da kurutulmuş formunu, her mevsim tüketebilmek mümkündür. Bununla birlikte yüksek besin değerinden dolayı diyet listelerine dahil edilen meyve; lif, potasyum ve kalsiyum açısından oldukça zengindir. Dengeli ve ölçülü tüketilmesi halinde vücudun ihtiyaç duyduğu birçok besin ögesini sağladığı bilinir. Kuru Meyve kategorimize göz atarak hemen ürünlerimizi keşfedin.
Kuru incir; mineral, antioksidan ve diğer besin öğelerinin yoğun şekilde bulunduğu zengin bir içeriğe sahiptir. Yüksek bir lif kaynağı olmasından dolayı sindirim sistemini desteklediği ve zayıflamaya yardımcı olduğu bilinir. Bununla birlikte kuru incir faydaları arasında şunlar da yer alır:
● Önemli bir antioksidan kaynağıdır. Bağışıklık sistemini destekler, vücudu hastalıklara karşı korur. Özellikle mevsim geçişlerinden etkilenen kişilerin tüketmesi tavsiye edilir.
● İçerdiği yoğun lif sayesinde sindirim sisteminin çalışmasını sağlar ve bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine katkıda bulunur. Kuru incir zeytinyağı ikilisinin tüketilmesi kabızlık sorununu gidermeye yardımcı olur.
● Tokluk hissi verdiği için hem zayıflama hem de ideal kiloyu koruma amacıyla tüketilmesi mümkündür.
● Vücut tarafından üretimi olmayan omega-3, omega-6 ve fitosterol gibi bileşenleri içeriğinde bulundurur. Söz konusu bileşenler ise kalp-damar sağlığı ve sinir sistemi için kritik bir role sahiptir.
● Kalsiyum açısından zengin olan kuru incir, kemikler için de faydalıdır. İleri yaşlardaki kişiler ve menopoz sonrası kadınlar için osteoporoz riskini azaltır.
● Süt ve süt ürünlerini tüketemeyen kişiler için önemli bir kalsiyum kaynağıdır.
● Yüksek antioksidan içermesinden dolayı saç ve cilde iyi geldiği de bilinir.
Bunlarla birlikte kuru meyvenin içeriğindeki potasyum, kan basıncını destekler ve yüksek tansiyon riskini düşürür. Ayrıca dengeli bir şekilde tüketildiğinde mide rahatsızlıklarına karşı koruma sağladığı da öne sürülür. Serotonin üretimine katkı sağlayan B6 vitamini içermesi ve demir açısından zengin olması da faydaları arasındadır.
Kuru incirin aşırı tüketimi ise bazı sağlık sorunlarına sebebiyet verebilir. Örneğin, bağırsakların çalışmasını sağladığı için aşırı tüketilmesi halinde ishal riski görülebilir. Diğer yandan diyet yapan kişilerin atıştırmalık oranını bir uzman görüşü alarak belirlemesi de önemlidir.
Aç karna kuru incir yemek, sindirim sistemini uyaran etkisiyle bilinir. Sabah aç karnına tüketilen 1-2 adet kuru incir, bağırsak hareketlerini düzenler, kabızlığa iyi gelir ve gün boyu enerji verir. Doğal lif kaynağı olması sayesinde toksinlerin vücutta atılmasına yardımcı olur. Ayrıca kan şekerini dengeleyerek tatlı krizlerini azaltabilir.
Kuru incir, özellikle içeriğindeki antioksidanlar, magnezyum ve kalsiyum sayesinde kadın sağlığına çok yönlü katkı sağlar. Regl dönemlerini düzenleyici etkileri bulunabilir ve hormon dengeleyici özellikleriyle bilinir. Aynı zamanda kemik sağlığı için destekleyici olup menopoz döneminde de fayda sağlar. Cilt sağlığını korumaya yardımcı olan vitaminlerle de dikkat çeker.
Kuru incir, erkeklerde enerji seviyesini yükseltir ve cinsel sağlık üzerinde olumlu etkiler gösterebilir. Çinko ve potasyum gibi mineraller süpersperm kalitesini destekleyebilirken, lif ve antioksidanlar genel vücut sağlığını korur. Kalp sağlığı için faydalıdır ve kas fonksiyonlarını destekleyerek aktif yaşam tarzına katkı sağlar.
Zeytinyağı ile bekletilmiş kuru incir, özellikle kabızlık tedavisinde doğal bir çözüm olarak kullanılır. Bu karışım, bağırsakları yumuşatarak sindirimi kolaylaştırır. Aynı zamanda anti-inflamatuar etkisiyle eklem ağrılarını hafifletebilir. Bağışıklık sistemini güçlendirir ve karaciğer dostu olarak bilinir.
Kuru ve yaş incir aynı içeriğe sahip olsalar da kurutma işlemi sonucunda iki besin arasında bazı farklılıklar meydana gelebilir. Bu bağlamda incirin kuru formunun sağladığı ancak yaş incirde bulunmayan faydalar şu şekildedir:
● Kurutma işlemi sebebiyle içerisindeki lif yoğunluğu taze incire göre daha fazladır. Dolayısıyla kuru incir, bağırsak hareketlerini hızlandırma konusunda daha etkilidir.
● Kalsiyum ve mineral açısından zengindir. Bu nedenle kemik gelişimine daha fazla katkıda bulunur.
● Yaş inciri buzdolabında birkaç gün saklamak mümkünken kuru incir aylarca saklanabilir.
● Antioksidan oranı, yaş incire göre daha fazladır.
Bunların yanı sıra meyvenin kuru formunun demir miktarı da daha yüksektir. Yaş incirin kendine özgü yararları ise aşağıdaki gibidir:
● Kuru haline göre daha az kaloriye sahiptir. Dolayısıyla şekersiz beslenen ya da daha az kalori alması gereken kişiler için idealdir.
● C vitamini oranı, kuru formuna göre daha yüksektir. Bu nedenle hem bağışıklık sistemini destekler hem de cilt sağlığına iyi gelir.
● Su içerdiği için hidrasyonu desteklemeye katkıda bulunur. Yaz aylarında tatlı ihtiyacını karşılamak isteyenler için sağlıklı bir tercihtir.
● Yumuşak dokusu ve su içermesinden dolayı sindirimi çok daha kolaydır.
İncirin hem taze hem de kuru formu genel sağlığı destekleyen zengin içeriklere sahiptir. Bu noktada iki meyve arasından seçim yaparken öncelikle besin değerlerinin göz önünde bulundurulması gerekir.
Kuru incirin üretiminde suyun buharlaştırılması, vitamin ve minerallerin konsantrasyonunu artırır. Dolayısıyla daha yüksek besin değerine sahip olduğu ifade edilebilir. Taze incir ise şeker oranının düşük olması, magnezyum ve potasyum içermesinden dolayı diyet süreçlerinde daha sık tercih edilir.
Kuru incir kalori değeri, meyvenin yaş haline göre daha yüksektir. Bu nedenle dengeli ve bilinçli bir şekilde tüketilmediğinde kilo artışına sebep olabilir. Zayıflamak ya da ideal kilosunu korumak isteyenlerin günde 3-4 adetten fazla kuru meyve tüketmemesi tavsiye edilir. Kilo almak isteyen kişiler ise uzman görüşü dahilinde diyetlerine daha fazla kuru meyve ekleyebilir.
Her insanın vücut kitle endeksi, yağ oranı, kas kütlesi ve ideal kilosu değişiklik gösterir. Bu nedenle diyet programları hazırlanırken söz konusu etkenlerin tamamı dikkate alınır. Dolayısıyla bazı insanların daha fazla incir tüketmesi kilo almalarına sebep olmazken bazılarında olumsuz etkiler görülebilir. Haliyle kuru meyvenin doğrudan kilo aldırdığı ya da zayıflattığı yönünde kesin bir bilgi verilmesi mümkün değildir.
Kuru incirin kalori değerlerine bakıldığında ise 1 adet meyve; 50-60 kcal, 15 gr karbonhidrat, 2 gr lif ve 10 gr şeker içerir. 100 gramı ise 250 - 300 kaloridir. Bununla birlikte lif, kalsiyum, potansyum ve antioksidan açısından zengin olması kilo verme sürecine katkıda bulunur. Vücudun tatlı ihtiyacını sağlıklı bir şekilde karşılayan meyvenin tokluk hissi yarattığı da bilinir. Diğer yandan insülin direnci olanlar ve düşük karbonhidratlı diyet yapanların meyve miktarını mutlaka uzman görüşü alarak belirlemeleri gerekir.
İncir; güneşte, fırında ve dehidratör makinelerinde olmak üzere farklı tekniklerle kurutulabilir. Bu noktada güneşte kurutmak için izlenmesi gereken adımlar aşağıdaki gibidir:
● Öncelikle incirler bol suyla yıkanmalı ve suyu süzülmelidir. Bu aşamada meyvelerin doğranması mümkündür ancak saplarını koparmamaya dikkat edilmelidir.
● Hazırlanan meyveler, temiz bir örtünün üzerine güneşin altına yerleştirilmelidir.
● Böcekler ve tozdan korunması için üzeri ince bir tülbentle kapatılmalıdır.
● Her iki yüzün de eşit derecede kuruması için belirli aralıklarla çevrilmesi önemlidir.
● 5-7 günde incirler tamamen kuruyacaktır. Bu süre zarfında meyvelerin nemden etkilenmemesi için geceleri içeriye alınması mümkündür.
Güneşte kurutma yöntemi genellikle evlerde tercih edilir. Ayrıca doğal bir seçenek olmasından dolayı daha sağlıklıdır. Güneşte kurutulan incirlerin şeker oranı yoğunlaştığı için daha lezzetli oldukları da bilinir. Diğer yandan doğal yollarla kurutulan meyvelerin içeriğindeki vitamin ve mineral oranı da daha yüksektir.
Hızlı ve pratik bir çözüm olmasından dolayı fırında kurutma tekniği de sıklıkla tercih edilir. Bu noktada meyvelerin yıkanması, kurulanması ve sapları kesilmeden doğranması mümkündür. Daha sonra yağlı kağıt serilen bir tepsiye yerleştirilerek 50 - 70°C’de, 6-8 saat boyunca kurutma işlemi gerçekleştirilebilir. Bu süreçte incirlerin çevrilmesi ve nemin dışarı çıkabilmesi için fırın kapağının bir miktar açık bırakılması önemlidir.
Endüstriyel üretimlerde ise sera sistemlerinden, sıcak hava sirkülasyonu sağlayan fırınlardan ve mikrodalga enerjisi gibi yöntemlerden yararlanılır. Gelişmiş teknikler kullanılması meyvenin sağlıklı bir şekilde kurutulmasına imkan tanısa da doğal yöntemler kadar faydalı olmadığı ifade edilebilir. Örneğin; besin değerinin düşmesi, lezzet değişimi, raf ömrünün kısalması gibi zararları vardır. Bununla birlikte kurutma sürecinde kimyasal koruyucular kullanılması alerjik reaksiyonlara sebebiyet verebilir.
Tazeliğini uzun süre koruması ve bozulmaması için kuru incirin uygun koşullarda muhafaza edilmesi oldukça önemlidir. Bu bağlamda meyvenin kuru, serin ve güneş ışığından uzak bir yerde saklanması tavsiye edilir. Tercih edebileceğiniz saklama yöntemlerinden bazıları ise aşağıdaki gibidir:
● Kuru meyvelerin raf ömrünü uzatmak için hava geçirmeyen saklama kapları kullanılabilir.
● Alternatif olarak inciri, buzdolabında saklamak da mümkündür.
● Buzdolabı poşetlerine yerleştirilen meyveler, derin dondurucu ya da buzlukta da muhafaza edilebilir.
Bunlarla birlikte kuru incir, %100 pamuktan üretilen mutfak keseleri içinde de saklanabilir. Bu süreçte dikkat edilmesi gereken en önemli etken ise meyvelerin güneş ışığı almamasıdır. Aksi takdirde doğal nemini kaybedeceği için kuruması ve bozulması muhtemeldir. Aynı zamanda kuru meyvelerin bütün olarak muhafaza edilmesi de bozulma sürecini yavaşlatan bir diğer unsurdur.
Kuru incir satın alırken; rengi, dokusu, tadı ve içeriğini göz önünde bulundurmak önemlidir. Bu noktada organik ürünler, sarı tonlarına sahiptir. Kahverengi ve siyaha yakın kuru meyvelerin daha düşük kaliteli olduğu ifade edilebilir. Bununla birlikte renginin kurutma işlemi ya da yanlış saklama koşulları sebebiyle değişmiş olma ihtimali de vardır.
Taze ve organik kuru meyveler, yumuşak bir dokuya sahiptir. Aynı zamanda tadı da daha lezzetlidir. Dolayısıyla satın alırken tadına bakmak önemli bir kriterdir. Diğer yandan inciri ortadan ikiye bölerek içerisinde küf olup olmadığı da kontrol edilmelidir.
Farklı boylarda bulunan kuru incirlerin satış prosedürü, Türk Standartları Enstitüsü tarafından belirlenir. Buna göre kilogramdaki incir sayısı arttıkça meyve boyutu küçülür. Örneğin, en büyük boya sahip kuru meyveler esas alındığında bir kilogramda 40 adet ürün bulunur. En küçük boylarda ise bir kilogramda 121 adet ve üzeri meyve vardır.
Kuru incir fiyatı; ürün kalitesi, boyutu, üretim yeri, miktarı ve satışı yapılan yere göre değişiklik gösterir. Bu noktada Adalılar Çiftliği, taze ve tamamen organik koşullarda yetişen kuru meyveleri avantajlı fiyatlarla satın almanızı mümkün kılar. Aynı zamanda ücretsiz kargo ve güvenli alışveriş fırsatları da sunan Adalılar Çiftliği, son derece geniş bir ürün skalasına sahiptir. Daha fazla bilgi için hemen https://adalilarciftligi.com/pages/iletisim sayfasından bizimle iletişime geçin.
Reçel yapmak için incirlerin ılık suda bir süre bekletilmesi ve kesilmesi gerekir. Daha sonra su ve şekerle şerbet hazırlanır ve incirler, şerbete eklenerek 20-30 dakika kadar kaynatılır. Reçel yeterince yoğun bir kıvama geldiğinde üzerine limon eklenerek 5 dakika daha kaynatılması önemlidir. Son aşamada ise reçelin soğuması beklenir ve kavanozlara doldurularak muhafaza edilir.
Aşırı tüketilmesi halinde kuru incirin bağırsakları hızlandırması ve ishale sebep olması muhtemeldir. Bu nedenle dikkatli ve kontrollü bir şekilde tüketilmesi tavsiye edilir.
Ara öğün olarak tüketilebilecek kuru meyve, doğrudan kilo vermenizi sağlamaz. Ancak vücudun şeker ihtiyacını sağlıklı bir şekilde karşıladığı için zayıflama sürecini destekler. Bununla birlikte zayıflama sürecinde uzman görüşü alınması ve diyet listelerine uygun şekilde hareket edilmesi oldukça önemlidir.
Kuru incir yoğun bir şeker oranına sahip olduğu için fazla tüketildiğinde şekerin yükselmesine neden olabilir. Bu sebeple insülin direnci olanların ve diyabet hastalarının kontrollü şekilde tüketmeleri önerilir.